Relatieproblemen oplossen – Voordat je problemen, dus ook relatieproblemen, kunt oplossen, zul je eerst moeten accepteren dat je ze hebt. Als je dat niet doet en de problemen niet onder ogen wilt zien, zul je ook nooit te weten komen hoe ze er precies uitzien. En dat is toch een belangrijke voorwaarde voor het oplossen van problemen.
Accepteren van problemen betekent niet dat je je er willeloos bij neerlegt: ‘het is nu eenmaal zo en er is niets aan te doen’. Het betekent wel dat je aanvaardt dat zich ook in jullie relatie problemen voordoen, net als in andere relaties.
Doe je dat niet, probeer je de problemen weg te stoppen en net te doen of er niets aan de hand is, dan gaat daar al jullie energie in zitten en niet in het oplossen van de problemen. Als je bijvoorbeeld vindt dat relatieproblemen in de beste families kunnen voorkomen, maar niet bij jullie –“Wij hebben nooit ruzie”- hou je jezelf en elkaar voor de gek.
De problemen zullen zo eerder groter worden. Je zult ook steeds meer moeite moeten doen om de problemen te verbergen. Jullie groeien dan steeds verder uit elkaar en uiteindelijk zul je op een vervelende manier uit de roze droom ontwaken. Om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen is het van het allergrootste belang dat je de relatieproblemen zo vroeg mogelijk herkent en erkent.
Het accepteren van relatieproblemen mag dan wel een belangrijke voorwaarde zijn om ze uit de weg te ruimen, het bekent ook afscheid nemen van het romantische beeld uit het begin van jullie relatie, beseffen dat je (zo) verliefd bent en dat jullie keuze voor elkaar misschien toch niet de ideale was. Het betekent ook aanvaarden dat je niet echt voor elkaar bent gemaakt en dat het potje en de deksel niet (meer) zo goed op elkaar passen.
Het accepteren van relatieproblemen betekent ook aanvaarden dat ieder van jullie een aandeel in de problemen heeft. Een relatie maak je niet alleen en ook voor relatieproblemen zijn er altijd twee nodig. Het is dan ook niet reëel om je partner de schuld te geven en te beweren dat het niet aan jou ligt. En omdat je allebei een aandeel hebt, zullen jullie allebei iets moeten veranderen in jullie gedrag. Ook het tegenovergestelde, jezelf de schuld geven zou niet goed zijn. Misschien doe je dat wel om het ideaalbeeld dat je van je partner hebt in stand te houden, maar ook dat is niet reëel.
Ga eens na, eerst ieder voor zich en daarna samen, of jullie de relatieproblemen oplossen (accepteren) of dat jullie je er tegen verzetten. En hoe zit het met je eigen aandeel en dat van je partner, accepteer je dat ook of geef je (alleen maar) jezelf of de ander de schuld?
Wanneer jullie energie vooral gaat zitten in het verzet tegen de relatieproblemen en niet in het oplossen ervan, kunnen jullie dat aan de hand van dit hoofdstuk leren overwinnen en je energie gaan gebruiken voor het verbeteren van jullie relatie.
Relatieproblemen accepteren, een kwestie van gedachten
Het niet accepteren van relatieproblemen betekent dat jullie gedachten hebben die je ervan weerhouden om de problemen te erkennen en te aanvaarden. Voorbeelden van dergelijk gedachten zijn ‘wij zijn voor elkaar gemaakt, er mag dus niet fout gaan’. ‘Ik doe mijn best, het is niet eerlij kdat mijn partner tegen mij in gaat’, ‘We hebben het niet verdiend om problemen te hebben’ of ‘het kan best zijn dat we relatieproblemen hebben, maar dat ligt in ieder geval niet aan mij’. Ook het tegenovergestelde komt voor: ‘het is helemaal mijn schuld’.
Verzet bestaat dus vooral uit gedachten die het accepteren van problemen belemmeren, het accepteren van problemen komt er dan op neer dat je op andere gedachten komt. Dat kun je doen door de belemmerende gedachten uit te dagen en je af te vragen of ze wel juist er terecht zijn.
Wanneer nu blijkt dat ze onjuist en onterecht zijn, kun je ze vervangen door gedachten die je juist helpen om de problemen te accepteren, de zogenaamde acceptatiebevorderende gedachten.
Succes!