Mensen kiezen het liefst een partner die op hen lijkt qua mening & achtergrond. Gaat het om de persoonlijkheid dan is dat een ander verhaal. Om iemands persoonlijkheid te ontdekken moet je iemand immers eerst leren kennen. Doorgaans hebben mensen dan allang een relatie met de persoon in kwestie.
Dat mensen een partner zouden kiezen vanwege de persoonlijkheid is dan ook een illusie. Mensen denken misschien dat ze de ander kiezen omdat deze zo(n geweldige persoonlijkheid heeft, maar de werkelijkheid is doorgaans dat mensen hun keuze baseren op andere zaken, zoals uiterlijk, status of geurstoffen.
Alleen als mensen eerst een lange vriendschap met elkaar hebben en weten wat voor vlees ze min of meer in de kuip hebben, speelt persoonlijkheid een rol bij de partnerkeuze.
Een tweede illusie is de gedachte dat tegenpolen elkaar aantrekken. Tegenpolen kunnen inderdaad even leiden tot een sterke aantrekkingskracht, maar als mensen op zoek zijn naar een serieuze relatie dan gaan ze bijna altijd voor een partner die juist op hen lijkt.
Mensen kiezen een partner die er ongeveer dezelfde meningen op nahoudt, uiterlijk ongeveer even aantrekkelijk is, ongeveer hetzelfde opleidingsniveau heeft en uit dezelfde sociaal-economische klasse komt. Waarom? Gelijkheid werkt geruststellend. Partners die ongeveer hetzelfde denken en voelen, bevestigen elkaars zelfbeeld (zie je wel, ik ben oké, ik heb gelijk). Terwijl grote verschillen in achtergrond of mening zorgen voor conflicten, onrust en twijfel.