Web Analytics

Ex Terug Geheimen

Win Snel Je Ex Partner Terug

5 succesfactoren om relatieproblemen te vermijden!

Als het zo simpel was dat er een recept voor succes-in-de-relatie bestond dan was dit artikel nooit geschreven. Want dan was er niets te vertellen. Helaas bestaat dat succesrecept niet, maar er is wel degelijk een lijstje te maken van factoren dat helpt om relatieproblemen te vermijden.

Aan de Universiteit te Leiden deed ik samen met me professor uitgebreid naar het geheim van succes in de liefde. Meer dan drieduizend getrouwde en samenwonende heteroseksuele mannen & vrouwen werden ondervraagd over de kwaliteit van hun relatie. Het geheim is minder geheimzinnig dan je denkt en schuilt in vijf factoren.

Succesfactor 1: emotionele saamhorigheid

Je ‘samen’ voelen, gevoelens uiten en laten merken dat je van elkaar houdt. Die drie dingen opgeteld, leveren ‘emotionele saamhorigheid’ op en dat is de lijm van relaties. Saamhorigheid betekent niet dat je alles samen moet doen.

Het betekent dat twee mensen een wij gevoel hebben en dingen kunnen delen. De dingen van alledag zoals wat weten we vanavond en wie doet de boodschappen? Tot: hoe regelen we de financiering van de auto en met wie vieren we dit jaar oud en nieuw? Ook vieren we dit jaar oud en nieuw? Ook fantaseren over de toekomst, elkaar vertellen over diepe wensen en verlangens en elkaar steunen in moeilijke tijden vallen onder het hoofdstuk ‘delen’. Dat, plus samen leuke dingen doen , zorgt voor een sterk wijgevoel.

Succesfactor 2: respect hebben voor elkaar

Hoewel je je geliefde kunt duiden als een soulmate die ongelooflijk veel op je lijkt, bestaan er tusen alle geliefden karakterverschillen. Als je respect hebt voor die verschillen en accepteert dat de anders anders is dan jij heeft je relatie een grotere kans van slagen. Respect hebben voor de ander leidt tot positieve communicatie. Immers: wie respect toont, luistert en neemt de ander serieus. Dat betekent niet dat je het altijd eens hoeft te zijn.

Succesfactor 3: conflicten oplossen

Omdat verschillen tussen mensen normaal zijn, zijn conflicten dat ook. Eeuwig gelukkige relaties waar nooit een overtogen woordt valt bestaan niet. Wie nooit ruzie heeft, moet zich afvragen of er geen irritaties worden ingeslikt en of er wel sprake is van oprechte betrokkenheid. Als je regelmatig denkt: ach, laat ook maar, wat kan mij het schelen, komt dat je relatie niet echt ten goede.

Veel conflicten in relaties zijn zelfs niet op te lossen omdat ze voortkomen uit verschillen in persoonlijkheid. Het gaat er dan ook niet om hoe vaak je ruzie of meningsverschillen hebt, maar hoe je daarmee omgaat. Als je de ruzie maakt op de juiste manier kan dat de intimiteit in je relaties in je relatie zelfs verbeteren.

Succesfactor 4: een positieve eigen identiteit

Een wijgevoel hebben is belangrijk, daarnaast is het hebben van een positieve eigen identiteit ook noodzakelijk. Een eigen identiteit hebben voorkomt dat je een kloon van de ander wordt. En ‘positieve’ heeft betrekking op je zelfbeeld. Als je goed in je vel zit, heeft de relatie groter kans van slagen.

Je relatie wordt gelijkmatiger. Je wordt niet snel jaloers. Je stelt je niet te afhankelijk op. En je bent niet overdreven bang om de ander kwijt te raken. Het hebben van een positief zelfbeeld maakt je tot een leuker mens en een betere partner.

Succesfactor 5: seksuele tevredenheid

Het doet er niet aan toe hoe vaak er gevreeën wordt, veel belangrijker is of je kunt genieten van seks, of je samen kunt praten over wensen en voorkeuren en of je elkaar daarin vindt. Dat alles leidt tot seksuele tevredenheid. Zeker als het over seks gaat, denken veel mensen te weten wat de ander wenst en bestaat de kans dat het vrijen “versleurt”. Met als gevolg dat het allemaal “niet meer zo hoeft” of het je zelfs gaat tegenstaan.

Categorie: Relatieproblemen

Je emailadres zal niet gepubliceerd worden. Verplichte velden zijn * gemarkeerd

*